Zoeken
Bent u ergens naar op zoek? Maak dan gebruik van onze onderstaande zoekfunctie.

Tweede hypotheek afsluiten?

Heeft u extra geld nodig? Bijvoorbeeld voor het verbouwen van uw woning of de aanschaf van een nieuwe auto? Dan kan een tweede hypotheek uitkomst bieden. Op deze pagina leest u welke mogelijkheden er zijn en welke voorwaarden daarbij gelden.

tweede hypotheek afsluiten

Wat is een tweede hypotheek?

Een 2e hypotheek is een extra lening die u bovenop uw bestaande hypotheek afsluit. Deze extra lening heeft onder andere een eigen looptijd, rentetarief en eigen voorwaarden. In de meeste gevallen wordt een tweede hypotheek afgesloten bij de bank waar de bestaande hypotheek ook loopt. Echter is het soms ook mogelijk om de extra hypotheek af te sluiten bij een andere bank. Met het afsluiten van de extra hypothecaire lening benut u de overwaarde op uw huidige woning. Deze woning dient vervolgens als onderpand voor beide hypotheken.

wat is een tweede hypotheek

Waarom een tweede hypotheek?

Het afsluiten van een tweede hypotheek kent verschillende voordelen. Zo is deze vaak goedkoper dan een persoonlijke lening. Een ander groot voordeel is dat de eenmalige kosten en hypotheekrente fiscaal aftrekbaar kunnen zijn. Deze moet dan onder andere zijn gebruikt voor een verbetering aan uw woning. Echter kunt u een tweede hypotheek ook voor andere doeleinden gebruiken. U kunt hierbij denken aan het kopen van een boot, het aflossen van kredieten, de aanschaf van een recreatiewoning, het betalen van studiekosten of de mogelijkheid van een vervroegd pensioen. Hieronder vindt u een overzicht van veel voorkomende doeleinden:

Extra hypotheek voor verbouwing

Heeft u plannen om uw huis te verbouwen? Dan kunt u hiervoor een 2e hypotheek afsluiten. De hypotheekrente is dan vaak ook nog eens fiscaal aftrekbaar.

Tweede huis kopen

Wie droomt er nu niet van om een tweede huis te kopen? U kunt de extra hypotheek ook gebruiken voor de aankoop van een tweede huis of recreatiewoning.

Auto kopen

Is uw huidige auto te klein of gewoon aan vervanging toe? U kunt het geld uit een 2e hypotheek ook gebruiken voor de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe auto.

Op vakantie gaan

Droomt u al uw hele leven van een verre reis of lange vakantie met het gezin? Met behulp van een extra hypotheek kan deze droom zomaar werkelijkheid worden.

Schenken aan kind voor aankoop huis

Het geld dat bij een 2e hypotheek vrij komt kan worden ingezet als schenking. Hierbij betaalt u of de ontvanger mogelijk wel schenkbelasting.

Geld uitlenen aan familie

Wilt u liever geen geld schenken? U kunt het geld dat bij het afsluiten van de extra hypotheek vrijkomt ook uitlenen. Dit kan onder andere via een familiehypotheek.

Aanvullend pensioen

Heeft u (reeds) de AOW-leeftijd bereikt? Dan kunt u een 2e hypotheek gebruiken als aanvulling op uw pensioen. Dit noemt men een opeethypotheek of verzilverhypotheek.

Huis verduurzamen

Bent u van plan om uw woning te verduurzamen? Dan biedt een extra hypotheek nog meer voordelen. Zo kunt u onder andere meer lenen.

Ontdek uw mogelijkheden

Wilt u weten wat er voor u mogelijk is? Laat één van onze deskundige adviseurs uw 2e hypotheek berekenen tijdens een gratis oriëntatiegesprek.

2e hypotheek berekenen

Voorwaarden 2e hypotheek

Niet iedereen kan een tweede hypotheek afsluiten. Hier zijn namelijk verschillende voorwaarden aan verbonden. Deze voorwaarden verschillen per bank en per hypotheekproduct. De belangrijkste voorwaarden vindt u hieronder:

 • Voldoende inkomen

  U dient voldoende inkomen te hebben om de woonlasten van beide hypotheken te kunnen betalen. De bank kijkt hiervoor opnieuw naar de verhouding tussen uw woonlasten en uw inkomen. Dit wordt ook wel Loan to Income genoemd.

 • Woningwaarde

  De bank kijkt ook naar de waarde van uw woning. De totale hypotheeksom mag namelijk niet hoger zijn dan de woningwaarde. Deze verhouding wordt Loan to Value genoemd. Voor de financiering van energiebesparende maatregelen geldt een uitzondering.

 • Dezelfde hypotheekverstrekker

  In theorie is het mogelijk om een tweede hypotheek bij een andere bank af te sluiten. In de praktijk bieden slechts enkele banken deze mogelijkheid. U kunt vaak dus alleen terecht bij de bank waar ook uw eerste hypotheek loopt.

2e hypotheek berekenen?

Laat een deskundig adviseur uitrekenen wat er voor u mogelijk is!

Kosten tweede hypothecaire lening

Kosten tweede hypotheek

Het afsluiten van een tweede hypotheek is niet kosteloos. Net als bij uw bestaande hypotheek, brengt dit een aantal kosten met zich mee. Deze kosten staan beschreven in het onderstaand overzicht. Soms is het mogelijk om deze kosten mee te financieren in de extra hypotheek, waardoor u geen eigen geld nodig heeft.

 • Taxatiekosten

  De bank wil graag vaststellen dat uw woning overwaarde heeft. De woning zal daarom opnieuw getaxeerd worden. Hiervoor betaalt u eenmalige taxatiekosten. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van welk soort taxatie de bank eist.

 • Notariskosten

  Ook dient er opnieuw een hypotheekakte te worden getekend. U ondertekent deze bij de notaris. De notaris zorgt er bovendien voor dat de nieuwe hypotheek wordt ingeschreven bij het Kadaster. Ook hiervoor betaalt u eenmalige notariskosten.

 • Advieskosten

  Ten slotte is het verstandig om deskundig advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Dit is door sommige banken zelfs verplicht gesteld. U betaalt hier eenmalig advies- en bemiddelingskosten voor.

Alternatieven

Een tweede hypotheek is niet altijd de beste oplossing als u extra geld nodig heeft. Ook komt niet iedereen hiervoor in aanmerking. Gelukkig zijn er alternatieven. Welk alternatief bij u past, hangt onder andere af van uw woningwaarde, het gewenste leenbedrag en het doel van de financiering. HiernaastHieronder vindt u enkele alternatieven.

Hypotheekverhoging

Heeft u een hogere hypothecaire inschrijving? Dan is het vaak mogelijk om een onderhandse hypotheekverhoging aan te vragen. U hoeft dan niet langs de notaris en bespaart hiermee kosten.

Consumptief krediet

In sommige gevallen kan een consumptief krediet een prima alternatief bieden. De eenmalige kosten zijn dan een stuk lager, maar het rentetarief is in de meeste gevallen juist weer wat hoger.

Hypotheek oversluiten

U kunt uw hypotheek oversluiten naar een andere bank en hierbij direct een hoger bedrag lenen. U krijgt dan vaak wel te maken met een ander rentetarief en nieuwe voorwaarden.

Welk alternatief kiest u?

Samen met een deskundig adviseur bekijken welk alternatief het meest geschikt is in uw situatie? Maak dan direct een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

waarom een hypotheekadviseur

Waarom een hypotheekadviseur?

Het afsluiten van een hypothecaire lening heeft een grote invloed op uw financiële leven. Dit moet dus goed geregeld zijn. Onze adviseurs hebben de kennis en ervaring om u hier goed in te adviseren. Zij geven inzicht in uw mogelijkheden en helpen u bij het maken van de juiste keuzes. Ten slotte bemiddelen zij tussen u en de bank. Wilt u er ook op kunnen vertrouwen dat uw financiële zaken goed geregeld zijn? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs. Zoek hiervoor op postcode of woonplaats en vind direct een adviseur bij u in de buurt.

  Veelgestelde vragen

  Heeft u vragen over het afsluiten van een 2e hypotheek? Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Twijfel dan niet en neem telefonisch contact met ons op via 075 – 670 55 66075 – 670 55 66 (ma-vr, 9:00-17:30 uur). Onze medewerkers beantwoorden graag uw vragen en kunnen indien gewenst een gratis afspraak voor u inplannen met één van onze adviseurs.

  Zijn de kosten voor een tweede hypotheek fiscaal aftrekbaar?

  Gebruikt u de extra hypotheek voor een verbouwing, verduurzaming of het  onderhoud van uw woning? Dan mag u de eenmalige kosten en hypotheekrente vaak aftrekken van uw belastbaar inkomen. Hier zitten wel verschillende voorwaarden aan. Het is daarom verstandig om deskundig advies in te winnen bij één van onze hypotheekadviseurs.

  Heb ik nog steeds recht op NHG als ik een 2e hypotheek afsluit?

  U behoudt het recht op Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als het totale hypotheekbedrag, inclusief de tweede hypotheek, niet hoger is dan € 405.000 (per 1 januari 2023). De maximale NHG-grens voor woningen met energiebesparende maatregelen is momenteel € 429.300.

  Is een oriënterend gesprek echt gratis en vrijblijvend?

  Absoluut! Een oriënterend gesprek is bij ons altijd gratis en vrijblijvend. Tijdens dit gesprek worden al uw vragen over hypotheken beantwoord. Ook vertelt onze adviseur u precies welke mogelijkheden er zijn en welke stappen hiervoor genomen moeten worden. Klik hier om direct een gratis oriëntatiegesprek aan te vragen.

  Al het nieuws over hypotheken ontvangen?

  Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief vol met tips en informatie.