Zoeken
Bent u ergens naar op zoek? Maak dan gebruik van onze onderstaande zoekfunctie.

hypotheek voor verbouwing

Hypotheek voor verbouwing?

Wilt u een nieuwe keuken, badkamer of meer ruimte thuis? Dan kunt u ervoor kiezen om uw woning te verbouwen of te renoveren. Mogelijk heeft u hier een hypotheek voor nodig. Op deze pagina leest u alles over een hypotheek voor de verbouwing van uw huis of appartement.

Waarom huis verbouwen?

Er zijn verschillende redenen om een woning te verbouwen of te renoveren. Zo kunt u door middel van een verbouwing bijvoorbeeld meer ruimte creëren, het wooncomfort verhogen of energie besparen. Ook het verhogen van de verkoopwaarde van de woning en het uitvoeren van achterstallig onderhoud zijn veel voorkomende redenen voor een verbouwing. Zowel aanstaande ouders als oudere woningbezitters kiezen bovendien steeds vaker voor een verbouwing om de woning toekomstbestendiger te maken.

Meest voorkomende verbouwingen huis

Een woning kan op verschillende manieren worden uitgebreid of vernieuwd. Welk type verbouwing het meest geschikt is, hangt af van het doel dat u met de verbouwing wilt bereiken. U kunt bijvoorbeeld extra woonruimte realiseren door een aanbouw of opbouw te plaatsen, terwijl het aanbrengen van isolatie of het installeren van zonnepanelen voor energiebesparing zorgt. HiernaastHieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende verbouwingen en renovaties.

Aanbouw aan huis

Een aanbouw kan aan de zijkant, achterkant of voorkant van een huis worden gebouwd, waardoor veel extra woonruimte wordt gecreëerd.

Dakkapel plaatsen

Een dakkapel is een uitbouw van het schuine dakvlak van een huis, waarmee de woonruimte wordt vergroot en meer natuurlijk licht in huis wordt gebracht.

Keuken vervangen

Keukens worden vaak vervangen voordat de maximale levensduur is bereikt. Dit gebeurt meestal omdat de uitstraling van de keuken gedateerd is.

Badkamer vervangen

Het vervangen van een badkamer kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn als er sprake is van lekkage of als er weinig tot geen ventilatie aanwezig is.

Onderhoud huis

Een woningeigenaar dient regelmatig onderhoud aan de woning uit te voeren. Bij achterstallig onderhoud kan er schade aan de woning ontstaan.

Hypotheek voor verbouwing?

Wilt u weten welke mogelijkheden u heeft om uw verbouwing te financieren? Vraag dan een gratis oriëntatiegesprek aan met één van onze hypotheekadviseurs.

kosten huis verbouwen of renoveren

Gemiddelde kosten huis verbouwen

Voordat u begint met een verbouwing, is het van belang dat u goed nadenkt over de mogelijke kosten. De hoogte van deze kosten hangt namelijk sterk af van uw keuzes. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om de verbouwing zelf uit te voeren, waardoor de kosten lager kunnen uitvallen. Ook spelen de materialen en de afwerking een grote rol bij het bepalen van de totale kosten. Om u toch een indicatie te geven van het benodigde budget, vindt u hieronder een overzicht van de gemiddelde kosten voor de meest voorkomende verbouwingen.

Gemiddelde kosten huis verbouwen:

 • Kosten aanbouw aan huis

  € 19.000 – € 42.500 *

 • Kosten dakkapel plaatsen

  € 7.500 – € 12.500 *

 • Kosten keuken vervangen

  € 3.500 – € 27.000 *

 • Kosten badkamer vervangen

  € 3.500 – € 19.750 *

 • Kosten onderhoud huis

  1,069% van de woningwaarde per jaar **

* Gemiddelde kosten huis verbouwen volgens Vereniging Eigen Huis (2024).
** Kosten onderhoud huis volgens Advies hypotheeknormen 2024 van Nibud.

Verbouwingshypotheek afsluiten?

Onze hypotheekadviseurs vertellen u graag meer over de financiële mogelijkheden.

hypotheek afsluiten voor verbouwing

Kan ik een hypotheek afsluiten voor een verbouwing?

Of u een hypotheek kunt afsluiten voor een verbouwing hangt af van verschillende factoren zoals uw inkomen en eventuele financiële verplichtingen. Bovendien mag uw hypotheek niet hoger zijn dan 100% van de waarde van uw woning. U moet dus overwaarde hebben of deze creëren middels de verbouwing. Er is sprake van overwaarde als de waarde van uw woning hoger is dan uw hypotheek. Het verschil tussen deze bedragen kan gebruikt worden om uw verbouwing te financieren.

Financiering verduurzaming huis

Gaat u uw hypotheek volledig of deels inzetten voor het verduurzamen van uw huis? Dan mag uw hypotheek maximaal 106% van de marktwaarde van uw woning bedragen. Dit geldt zowel voor huizenbezitters als huizenkopers. Deze extra 6% mag vervolgens alleen worden gebruikt voor het toevoegen van energiebesparende maatregelen.

Wilt u weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen voor uw verbouwing? Maak dan een gratis afspraak met één van onze deskundige hypotheekadviseurs bij u in de buurt.

Hypotheek voor verbouwing afsluiten

Bovenstaand kostenoverzicht geeft aan dat een verbouwing vaak veel geld kost. Als u deze kosten niet uit eigen middelen kunt betalen, is het mogelijk om de verbouwing te financieren met uw hypotheek. Dit wordt ook wel een verbouwingshypotheek genoemd. Wilt u direct na aankoop van uw huis starten met verbouwen? Dan kunt u een deel van de verbouwingskosten direct meefinancieren in uw hypotheek. Echter zijn er ook mogelijkheden om een verbouwing op een later moment te financieren. HiernaastHieronder vindt u enkele van deze mogelijkheden.

Hypotheek verhogen

Is uw bestaande hypotheek voor een hoger bedrag ingeschreven dan u nu aan hypotheek heeft? Dan kunt u mogelijk uw hypotheek onderhands verhogen. U hoeft dan niet opnieuw langs de notaris te gaan.

Tweede hypotheek

Een tweede hypotheek is een extra lening die u bovenop uw reeds lopende hypotheek afsluit. Deze extra hypotheek heeft onder andere een eigen looptijd, hypotheekrente en eigen voorwaarden.

Hypotheek oversluiten

Uw hypotheek oversluiten kan in sommige gevallen interessant zijn. U sluit dan een volledig nieuwe, hogere hypotheek af. Met deze lening lost u de lopende hypotheek af en maakt u geld vrij voor de verbouwing.

Hypotheek voor verbouwing?

Uw verbouwing financieren? Ontdek uw mogelijkheden tijdens een gratis oriëntatiegesprek met één van onze deskundige hypotheekadviseurs. U kunt direct een afspraak aanvragen.

Andere vormen van financiering

Het is niet altijd mogelijk om een verbouwing mee te financieren in een nieuwe of bestaande hypotheek. Bovendien is een verbouwingshypotheek ook niet altijd de meest geschikte keuze. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden om uw verbouwingsproject te bekostigen. HiernaastHieronder vindt u enkele van deze financieringsmogelijkheden.

Spaargeld

Als u over voldoende spaargeld beschikt, kunt u dit gebruiken om de verbouwing te financieren. Dit is vooral interessant als de rente op uw spaarrekening lager is dan de rente op uw hypotheek.

Persoonlijke lening

Voor kleinere verbouwingen kunt u overwegen om een persoonlijke lening af te sluiten. De rente op deze vorm van een consumptief krediet is doorgaans hoger dan bij een hypotheek.

Duurzaamheidslening

Gaat u uw woning verduurzamen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een lening die door uw gemeente of provincie wordt aangeboden. Een voorbeeld hiervan is de SVn Duurzaamheidslening.

Familielening

U kunt ook geld lenen bij vrienden of familieleden. Dit wordt ook wel een familielening genoemd. Uw familieleden krijgen dan een hogere rente dan op hun spaarrekening.

Uw verbouwing financieren?

Laat één van onze deskundige adviseurs gratis uw mogelijkheden onderzoeken!

waarom een hypotheekadviseur bij hypotheek voor verbouwing

Waarom een hypotheekadviseur bij hypotheek voor verbouwing?

Wilt u een verbouwing financieren met een hypotheek? Of twijfelt u over de beste manier van financieren? Wij helpen u graag. Onze ervaren hypotheekadviseurs bieden deskundig advies over uw financieringsopties. Bovendien starten we altijd met een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. Tijdens dit gesprek informeren onze adviseurs u over alle voordelen, nadelen en kosten, en helpen zij u bij het maken van de juiste keuzes. Wilt u erop kunnen vertrouwen dat uw financiële zaken goed geregeld zijn? Vul dan hieronder uw postcode in om een adviseur bij u in de buurt te vinden.

  Stappenplan: Hypotheek voor verbouwing afsluiten

  Heeft u plannen om uw woning te verbouwen? Dan zijn er veel zaken waar u rekening mee moet houden en wellicht weet u hierdoor niet waar u moet beginnen. Het onderstaande stappenplan helpt u bij het organiseren en plannen van uw verbouwing en de bijbehorende hypotheekaanvraag.

  Stappenplan hypotheek voor verbouwing afsluiten:

  1. Voorbereiding verbouwing

   Een goede voorbereiding is essentieel bij een verbouwing. Bepaal eerst welk type verbouwing u wilt uitvoeren. Controleer vervolgens of er vergunningen nodig zijn voor deze verbouwing. Maak ook een kosteninschatting door offertes op te vragen bij verschillende aannemers en leveranciers. Bedenk hoe u deze kosten wilt financieren.

  2. Financiële mogelijkheden bespreken

   Kiest u ervoor om de verbouwing deels of volledig te financieren met een hypotheek? Laat ons dan uw mogelijkheden in kaart brengen. Wij helpen u bij het maken van de juiste keuzes, berekenen hoeveel u kunt lenen en bekijken wat uw maandlasten zullen zijn. Een oriëntatiegesprek is bij ons altijd gratis en vrijblijvend.

  3. Vergunningen aanvragen

   U heeft nu inzicht in uw verbouwwensen, kosten en de financieringsmogelijkheden. Dit betekent dat u de eventuele vergunningen kunt aanvragen. Afhankelijk van uw verbouwplannen kan het verstandig zijn deze ook met uw buren te bespreken. Zij hebben immers het recht bezwaar te maken tegen de verbouwing.

  4. Hypotheek aanvragen en afsluiten

   Heeft u de vergunningen gekregen? Dan kunnen we de hypotheek voor u aanvragen. De hypotheekverstrekker komt vervolgens met een hypotheekofferte die u moet ondertekenen. Past de lening niet binnen de huidige hypotheekinschrijving? Dan moet u hiervoor ook nog langs de notaris.

  5. Starten met verbouwing

   Als de vergunningen en hypotheek zijn geregeld, kan de verbouwing beginnen. Duidelijke afspraken en een goede planning zijn hierbij noodzakelijk. Houd deze planning in de gaten tijdens de verbouwing en blijf communiceren met de aannemer en leveranciers. Controleer bij de oplevering of alles werkt en netjes is uitgevoerd.

  Veel gestelde vragen over hypotheek voor verbouwing

  Heeft u vragen over het financieren van een verbouwing? Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Twijfel dan niet en neem telefonisch contact met ons op via 075 – 670 55 66075 – 670 55 66 (bereikbaar ma-vr van 9:00-17:30 uur). Onze medewerkers staan u graag te woord. Indien gewenst kunnen zij direct een gratis en vrijblijvende afspraak voor u inplannen met één van onze deskundige adviseurs bij u in de buurt.

  Wat is een verbouwingshypotheek?

  Een verbouwingshypotheek is geen specifiek hypotheekproduct, maar een term die wordt gebruikt voor een hypotheek bedoeld om een verbouwing te financieren. Vaak betreft dit een tweede hypotheek bovenop uw bestaande hypotheek. Een andere veelvoorkomende mogelijkheid is het onderhands verhogen van de hypotheek.

  Is een verbouwingshypotheek fiscaal aftrekbaar?

  Gaat u maandelijks aflossen op uw hypotheek en gebruikt u de volledige hypotheek voor het verbouwen of verduurzamen van uw woning? Dan mag u de eenmalige afsluitkosten en hypotheekrente vaak aftrekken van uw belastbaar inkomen. Het is verstandig om hier deskundig advies over in te winnen bij één van onze hypotheekadviseurs.

  Wat is een kluswoning?

  Steeds meer mensen kiezen ervoor om een woning te kopen waar nog veel aan moet gebeuren. Dit wordt ook wel een klushuis of kluswoning genoemd. De keuze voor een kluswoning wordt vaak gemaakt vanwege het tekort aan woningen of beperkte toegang tot financiële middelen.

  Hoe wordt de overwaarde op mijn huis berekend?

  Overwaarde wordt berekend door uw resterende hypotheekschuld af te trekken van de marktwaarde van uw huis. Bij het bepalen van de overwaarde wordt overigens uitgegaan van wat de marktwaarde na de verbouwing zal zijn. Deze marktwaarde wordt door een taxateur bepaald. Deze taxateur kan zowel een taxatie bij de aankoop van een woning als een taxatie voor- en na verbouwing uitvoeren.

  Is een oriëntatiegesprek echt gratis en vrijblijvend?

  Een oriënterend gesprek is bij ons altijd gratis en vrijblijvend. Tijdens dit gesprek worden al uw vragen over hypotheken beantwoord. Ook vertelt onze adviseur u precies welke mogelijkheden er zijn, welke kosten hieraan verbonden zijn en welke vervolgstappen hiervoor genomen moeten worden. Klik hier om direct een gratis vrijblijvend oriëntatiegesprek aan te vragen.

  Alles weten over hypotheken of de woningmarkt?

  Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief vol met nieuws en tips.