Zoeken
Bent u ergens naar op zoek? Maak dan gebruik van onze onderstaande zoekfunctie.
nhg

NHG

wat is nhg

NHG

Wat is NHG?

NHG is een afkorting voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een garantie waar u, bij het afsluiten van een hypotheek, mogelijk voor kunt kiezen. Sluit u een hypotheek met NHG af? Dan staat de stichting Waarborgfonds Eigen Woning garant voor de terugbetaling van uw hypotheek als u deze zelf niet meer kunt betalen. Hieronder leest u in het kort welke voordelen, voorwaarden en kosten er aan deze garantstelling verbonden zijn.

Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie bestaat sinds 1995. Deze garantstelling biedt u als consument met een koopwoning bescherming wanneer u de hypotheeklasten buiten uw schuld niet meer kunt betalen. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een scheiding, het overlijden van uw partner, arbeidsongeschiktheid of het verliezen van uw baan. Het is niet altijd mogelijk om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. U moet hiervoor namelijk aan de strikte voorwaarden voldoen. Ook moet u bij het afsluiten eenmalig een borgtochtprovisie betalen.

Voordelen NHG

Er zijn meerdere voordelen bij een hypotheek met NHG, bijvoorbeeld bij betalingsproblemen. Uw hypotheekverstrekker biedt dan vaak, in samenwerking met NHG, een oplossing om een gedwongen verkoop van uw woning te voorkomen. Als de woning toch gedwongen verkocht moet worden dan lost NHG onder bepaalde voorwaarden uw eventuele restschuld af. NHG biedt u en uw hypotheekverstrekker hiermee extra zekerheid over de terugbetaling van de hypotheekschuld. Door deze extra zekerheid kunt u bij het afsluiten van uw hypotheek een lagere hypotheekrente krijgen. Dit wordt ook wel rentekorting genoemd. Uw hypotheekverstrekker hanteert dan een lagere risico-opslag bovenop uw basisrente. Hierdoor kunt u maandelijks flink wat geld besparen.

Kosten Nationale Hypotheek Garantie

NHG Borgtochtprovisie

Voor het afsluiten van Nationale Hypotheek Garantie betaalt u een eenmalige vergoeding, die ook wel een borgtochtprovisie wordt genoemd. De vergoeding wordt zo genoemd omdat NHG borg staat voor uw lening tegenover de hypotheekverstrekker. De borgtochtprovisie bedraagt 0,6% van de totale hypotheeksom. Vaak heeft u deze provisie al snel terugverdiend. Dit komt deels doordat u bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie minder rente betaalt.

Kosten NHG aftrekbaar

De kosten voor NHG zijn fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat u de kosten in mindering mag brengen op uw belastbaar inkomen. Uw inkomen komt hierdoor lager uit, waardoor u minder belasting hoeft te betalen. U geeft hiervoor de kosten op in uw aangifte inkomstenbelasting. U doet dit na afloop van het jaar waarin u de hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebt afgesloten.

NHG 2023

Voorwaarden Nationale Hypotheek Garantie

Als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wilt afsluiten dan dient u hiervoor aan strikte voorwaarden te voldoen. Aanvragen die niet aan deze voorwaarden voldoen, kunnen geen Nationale Hypotheek Garantie krijgen. De belangrijkste NHG voorwaarden in 2023 zijn:

  • De marktwaarde van de woning mag niet boven de Nationale Hypotheek Garantie grens uitkomen. Deze zogenoemde NHG grens is in 2023 vastgesteld op 405.000 euro;
  • Uw hypotheek mag niet hoger zijn dan 100% van de marktwaarde van de woning;
  • Als er ook energiebesparende voorzieningen worden meegefinancierd dan mag de hypotheek maximaal 106% van de marktwaarde van de woning bedragen. De 6% extra leenruimte mag dan uitsluitend worden uitgegeven aan energiebesparende voorzieningen;
  • De woning die wordt aangekocht en gefinancierd dient als hoofdverblijf te worden gebruikt. De garantstelling geldt dus niet voor bijvoorbeeld een vakantiehuis of vastgoedinvestering.

Tip! Betaalt u meer dan 405.000 euro voor de aanschaf van een woning, maar komt de taxatiewaarde onder deze grens uit? Dan kunt u alsnog een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie aanvragen. Het deel van de koopsom dat boven de NHG grens uitkomt moet u dan wel uit eigen middelen betalen.

Hypotheek met NHG aanvragen?

Wilt u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie aanvragen? Laat u dan goed adviseren over uw mogelijkheden. Zoek hiervoor onze dichtstbijzijnde vestiging of maak direct een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek.

In onze begrippenlijst vindt u begrippen die vaak worden gebruikt bij het afsluiten van een hypotheek of verzekering, of bij het kopen van een huis.

Lesley van der Velde
l.vandervelde@vitahypotheekadvies.nl